Marea Britanie a decis, sâmbătă, acordarea până la 10.500 de vize temporare de muncă ca răspuns la deficitul forței de muncă, o schimbare neașteptată a imigrației după Brexit. Aceste permise de trei luni, din octombrie până în decembrie, ar trebui să compenseze o lipsă flagrantă de șoferi de camioane, dar și de personal din sectoarele cheie ale economiei britanice, cum ar fi creșterea păsărilor.
În timp ce comercianții cu amănuntul au avertizat despre întreruperi semnificative în perioada premergătoare Crăciunului, biroul primului-ministru Boris Johnson a declarat că analizează măsuri temporare pentru a soluționa lipsa șoferilor de vehicule grele (HGV).
În ultimele zile şi în pofida apelurilor din partea guvernului de a nu intra în panică, benzinăriile au fost luate cu asalt din cauza rupturilor de stoc care afectează şi produsele agroalimentare.
Lipsa șoferilor a aruncat Marea Britanie într-o criză a distribuției de materie primă, bunuri și servicii, mai ales după Brexit.
Fabricile, restaurantele, supermarketurile au fost afectate de lipsa șoferilor de camioane de săptămâni, chiar luni.
Lanțul de fast-food McDonald’s a rămas fără milkshake-uri și băuturi luna trecută. Concurentul KFC a fost obligat să scoată articole din meniul său, în timp ce lanțul Nando a închis temporar zeci de restaurante din lipsă de găini.
Această decizie de a redeschide porțile imigrației profesionale merge împotriva liniei apărate de premierul Boris Johnson, al cărui guvern continuă să insiste asupra faptului că Regatul Unit nu mai depinde de forța de muncă externă.
De luni de zile, guvernul a încercat să o evite, în ciuda avertismentelor din multe sectoare economice și a deficitului estimat de 100.000 de șoferi de camioane. Pe lângă aceste vize de muncă, alte măsuri excepționale ar trebui să asigure aprovizionarea înainte de sărbătorile de Crăciun, a declarat secretarul pentru Transport Grant Shapps.
Departamentul Educației și agențiile sale partenere vor instrui 4.000 de camioane prin înființarea de tabere de antrenament pentru a accelera ritmul.
Boris Johnson se confruntă cu o presiune crescândă. Criza Covid-19 și consecințele Brexit-ului au accentuat lipsurile, care sunt combinate cu creșterea prețurilor la energie.